God Jul och Gott Nytt år!

2021-12-22

Vi önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Vi tackar för året som gått och ser med tillförsikt fram emot ett 2022 med nya intressanta utvecklingsmöjligheter!

FUCHS förvärvar samtliga aktier i Gleitmo Technik AB

2021-06-10

 

 

Limma polypropen med smältlim

2021-06-02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att limma polypropen (eller PP – polypropylen) har alltid varit svårt. För att få en hundraprocentig limfog som klarar höga och låga temperaturer är svetsning troligen fortfarande den bästa metoden.

Under senare år har dock utvecklingen av polypropenbaserade smältlimmer avsedda för limning av PP gått framåt.

Från fordonsapplikationer till förpackningar är det nu i många av dessa applikationer möjligt att med ett PP-baserat smältlim skapa en fog med tillräcklig hållfasthet.

Man måste iaktta försiktighet med främst appliceringstemperaturen. Smältlimmet måste appliceras vid högsta möjliga temperatur för att erhålla rätt hållfasthet.

Tecbond lim är optimerade för olika applikationer med särskiljande krav. Tecbond 263 applicerad vid +200°C limmar PP mot PP men inte PP mot andra material. Tecbond 267 och 261 limmar PP mot andra material. Tecbond 267 används ofta för limning av lister tack vare sin unika kombination av vidhäftning och temperaturresistens.

Tecbond 261 och 420 används för montering av Correx PP plastplattor vilka används i många semipermanenta applikationer som förpackningslådor och skyltar.

Vid limning av polypropen rekommenderar vi industriella limpistoler som kan ställas in på så nära +200°C som möjligt och som klarar att bibehålla denna temperatur under appliceringen eftersom detta kraftigt förbättrar fogens hållfasthet.
Det är också viktigt att mängden lim och appliceringstiden kontrolleras noggrant för att erhålla konstanta förhållanden i processen. Om man följer dessa basregler är det nu möjligt att limma polypropen på ett effektivt sätt.

För mer information, kontakta Anders Greschik på anders@gleitmo.se eller 0300-33331.

Ytbehandling för enklare montering och bättre ergonomi

2021-03-25
Våra friktions- och slitageminskande ytbeläggningar för applicering på elastomerer (o-ringar, tätningar, packningar m.m.) syftar till att möjliggöra en ersättning av ”våta” smörjfilmer som såpvatten, olja och smörjfett när sänkta monteringskrafter krävs av tekniska eller ergonomiska skäl. Fler fördelar som kan fås är att torra, kladdfria och färdigsmorda detaljer kan lagras monteringsfärdiga samtidigt som funktionsvariationer och därmed kassationer minimeras samtidigt som våta smörjmedel inte behöver hanteras i processen överhuvudtaget.

Tidningen Ytforum undrade om dom kunde intervjua oss och skriva en artikel om dessa produkter och processer. Som resultat av detta (virtuella) möte har Ytforum skrivit en artikel om denna del av vår verksamhet. Artikeln i sin helhet finner du här i PDF format.

Vid frågor, kontakta Anders Greschik på anders@gleitmo.se eller 0300-333 31.

coatings för elastomerer

Gleitmo solenergi – Hur har det gått?

2021-02-22

Ett av våra miljömål har ju varit att installera solceller för att minska mängden köpt elenergi. Även om vi köper kontrakterad sol- och vindenergi för att täcka in den lejonpart av den totala förbrukningen som vi i dagsläget inte kan producera själva så är egenproducerad förnyelsebar energi i dagsläget enligt vår mening en bättre garant för ett hållbart system.

Det är därför glädjande att se att systemet faktiskt levererar ganska precis det vi hade planerat. Staplarna nedan visar våra elenergiinköp sedan 2008. Till saken hör också att vi under senare år ökat vår totala energiförbrukning pga en ökande beläggningsverksamhet vilket krävt mer användning av energislukande produktionsutrustningar. Vi har även fler el- och hybridbilar som laddas under arbetstid. Trots denna ökande förbrukning så har våra inköp av ”grön” el kunnat minskas med 32 % mellan 2018 och 2020. Detta är till stor del beroende på den elektricitet som vi själva producerar i vår solcellsanläggning.


Vi ser fram emot vidare satsningar inom detta och andra områden som kan minska Gleitmos miljöpåverkan och öka vår verksamhets långsiktiga hållbarhet i framtiden. Hör gärna av er om ni har några frågor.

Vi önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

2020-12-18

2020 har ju varit ett utmanande år för oss alla på så många olika plan och vi vill tacka för alla goda ansträngningar hos både kunder och leverantörer som gjort att 2020 ändå har fungerat bra mitt i all tragik. Med kommande vaccin och fortsatta gemensamma ansträngningar ser vi med tillförsikt fram emot ett 2021 med mindre Covidrelaterade problem!

Vi har i år valt att ersätta våra traditionella julkort med en donation till BRIS.

Vi har som vanligt öppet alla mellandagar.

Lägesuppdatering Covid-19

2020-08-17

Pandemin rullar på oavsett bråken mellan Tegnell och Olsén eller Norge och Sverige. Vilken strategi som totalt sett fungerar bäst lär framtiden utvisa. I vilket fall som helst så måste vi förhålla oss till det faktum att pandemin kommer att fortsätta att påverka våra liv och våra verksamheter under en längre tid än vi hade hoppats på. Vi hoppas att så få som möjligt skall drabbas av allvarliga konsekvenser och vi fortsätter därför att efter bästa förmåga följa folkhälsomyndighetens råd.

Vi arbetar med full styrka utan permitteringar och samtliga leverantörer levererar med normal kapacitet. Detta innebär att vi hittills inte har haft och heller inte förväntar oss att få några onormala leveransstörningar under hösten.

Vi har även sedan i mars månad ökat på våra säkerhetslager för att ha en större motståndskraft vid eventuella framtida leveransstörningar.

Vi genomför nödvändiga kundbesök under förutsättning att båda parter följer rekommenderade säkerhetsrutiner och självklart gör vi gärna virtuella ”besök” eller möten via Teams, Skype etc. Samma förutsättningar gäller vid besök hos oss.

Vid eventuella frågor, kontakta gärna oss på 0300-333 33 eller på info@gleitmo.se.

Semester 2020

2020-06-11

Vi frångår naturligtvis inte våra principer utan har öppet hela sommaren som vanligt om än med reducerad personalstyrka och social distansering. Hittills har vi klarat oss från smittan och hoppas att detta skall hålla i sig även över sommaren. Skulle öppettider eller något annat påverkas av oförutsedda händelser i samband med pandemin kommer detta att kommuniceras på vår hemsida.

Vi önskar alla kunder, leverantörer, kollegor och vänner en skön och avkopplande sommar!

Chalmers Formula Student 2019-2020

2020-05-19

chalmers formula student limmar med plexusVi fortsätter att sponsra Chalmers Formula Student med kunskap och material gällande lim och släppmedel för kompositmaterial även under 2019 och 2020. I år bifogar vi nedan en liten beskrivande berättelse från studenterna själva:

”Chalmers Formula Student 2020 består av 37 projektingenjörer spridda över sju stycken funktionsgrupper som härstammar från tio olika utbildningar och nio olika länder.

Projektingenjörerna är uppdelade i funktionsgrupperna:

  • Business and Management
  • Aerodynamics
  • Chassis
  • Suspension
  • Mechanical Powertrain
  • Electrical Powertrain
  • Low voltage

Dessa funktionsgrupper samverkar för att under året 2020 designa, tillverka, testa och tävla med en fullt elektrisk racingbil i internationella ingenjörstävlingar mot andra universitet. Målet för i år innefattar designmässiga utmaningar, som att bygga en fyrhjulsdriven elektrisk bil som väger under 200kg, medan främsta fokus är driftsäkerhet med målet att minst 500 km testkörning ska kunna genomföras. Gleitmo hjälper projektet med lim som bland annat används i tillverkningen av det aerodynamiska paketet som är gjort i kolfiber. Tack vare stödet kan vi varje år garantera bra mekaniska egenskaper trots låg vikt.”

Vi på Gleitmo önskar dessa elracingfantaster all lycka under Corona-året 2020 och hoppas att i alla fall några tävlingar kan genomföras trots virusets härjningar.

För mer information från oss, kontakta Malin Nordgren på 0300 33337 eller på malin@gleitmo.se.

Förnyade Certifikat ISO 9000:2015 & 14001:2015

2020-04-06

För er som inväntar våra nya Miljö- och Kvalitetscertifikat kan vi meddela att vi inom kort kommer att tillgängliggöra dessa på vår hemsida. Omcertifieringen, utförd i samarbete med Intertek, är nyss avklarad utan avvikelser och de nya certifikaten förväntas komma under april månad.

Om ni har några frågor kring detta är ni välkomna att kontakta vår Kvalitets- och Miljöchef Anders Greschik på anders@gleitmo.se eller Tel 0300-33331.

 

Andreas Gleitmo Technik AB Supportsamordnare
Välkommen att kontakta oss om ni har några frågor. Vi återkommer till er inom en arbetsdag.
Loading...