Välkommen till Gleitmo tekniska artiklar

Vår breda kunskap om och långa erfarenhet av kemteknik för industrin samlas här i flera artiklar. Både för dig som är intresserad av våra produkter, kundcase och tankar kring hur man löser olika problem och för dig som söker information eller inspiration. Välkommen att läsa och höra av dig om du har frågor.

När motorn tystnar – nya utmaningar för elbilstillverkare

Det första många lägger märke till när de kör elbil första gången är hur tyst det är. Det bekanta brummande motorljudet är inte längre där vilket ger en helt ny upplevelse. Men när den första wow-känslan lagt sig börjar det sakta dyka upp nya, obekanta ljud.

Smörjning av varma skruvförband: Alternativ till kopparpasta

Kopparinnehållande skruvförbandspastor, eller kopparpasta,  är en produkttyp som inte minst Bosse Bildoktorn har gjort känd som en universalprodukt man kan ha till allt utom möjligen tandborstning.

Fettsmörjning av varma lager

När det kommer till smörjning av varma lager gäller det att tänka till lite extra. Generellt sett har nämligen förhöjda temperaturer en negativ inverkan på smörjmedel. Främst beror det på att alla vätskor blir tunnare med ökande temperaturer. Läs hela artikeln om smörjning av varma lager.

Limning av magneter i elektriska motorer

Elektriska motorer används i en mängd olika applikationer, inte minst i fordonsindustrin. Metoder som svetsning, clips och förband har länge varit vanliga i monteringsprocessen, men genom åren har lim ersatt dessa metoder mer och mer.

MMA-lim

MMA-lim, eller metylmetakrylat-lim, är ett tvåkomponents konstruktionslim som passar till applikationer som ställer höga krav på mekaniken och hållfastheten. MMA-lim är avancerade lim som har mycket god slag-, vibrations- och chocktålighet.

Cyanoakrylater

Cyanoakrylatlim med sina speciella egenskaper fyller en viktig funktion i många applikationer, allt från hobby till limning av hud. Cyanoakrylat kallas ofta för snabblim eller superlim, eftersom det är just vad det är – ett snabbhärdande lim

Smörjning av skruvförband hos Gleitmo

Den viktigaste funktionen hos ett skruvförband är att skapa och bevara den klämkraft som ska hålla ihop delarna som ska sammanfogas.

Gleitmo om hållbarhet och socialt ansvar

Gleitmo arbetar med hållbarhet på flera olika plan och i den här artikeln, som är den tredje i vår artikelserie med fokus på vårt hållbarhetsarbete, tänkte vi fokusera på hållbarhet och socialt ansvar.

Hållbara produkter i kemikaliebranschen

För de flesta är nog inte “hållbarhet” det första ordet som dyker upp när de tänker på smörjmedel och andra industrikemikalier.

Hållbarhetsarbete i kemikaliebranschen

Hållbarhetsfokus och miljöanpassning låter kanske som en ganska påfrestande utmaning när man jobbar med industrikemikalier.

Släppmedel för gjutna elastomerkomponenter

Formgjutna gummidetaljer med sina elastiska och vibrationsabsorberande egenskaper fyller en viktig funktion i många branscher

Vad är egentligen ett smörjfett?

I många fall behöver man se över produktval och smörjrutiner gällande denna produktgrupp. Läs mer om smörjfett i denna artikel.

egendesignade produktetiketter för kvalitetssäkring

Private Labeling/Branding/EMV för företag inom industrin

Private labeling har ni som företag möjlighet att erbjuda era kunder rätt kemtekniska produkter under eget varumärke.

Hur skapas starka limfogar?

Limfogar är ett bra alternativ till svetsade, lödda eller mekaniska sammanfogningar. Se frågorna som du bör begrunda innan du väljer lim och appliceringsmetod.

Vidareutbildning inom industrikemikalier

Vi fått erfara att industrikemikalier hör till en av de produktgrupper inom industrin där vidareutbildning av personal prioriteras allra lägst.

Smörjning av stora, öppna kuggväxlar

Stora, öppna kuggväxlar hör till ett av ingenjörsvetenskapens viktigaste maskinelement.

Smörjning av räls, växlar och hjul hos spårbunden trafik

Det har nog inte undgått någon att det pågår en internationell diskussion om underhållsbehovet av spårbunden trafik.

Missljud Automotive

Fordonsindustrins missljud från då och nu skiljer sig åt. Förr kunde motorerna dränka alla andra ljud, nu är bilarna tysta och istället hörs annat.

Värmeledande silikoner

Silikonpolymerer är fulla med mikroskopiska, värmeledande partiklar – en kombination som ger lim och andra material överlägsna egenskaper.

Torrsmörjning av elastomer

Torra, friktionssänkande filmer särskilt framtagna för elastomerbeläggning är ett bra alternativ till de konventionella smörjmetoderna.